Daar was ik weer! Na mijn bericht van vorige week waarin ik mijn How To Pose Guide met jullie deelde ben ik weer terug! Toen had ik het al kort over het creëren van diepte in je foto’s en laat dat nu precies zijn waar ik het deze week met jullie over wil hebben. Ben je op een hele mooie locatie is het vaak makkelijker om interessante en originele foto’s te maken. Maar niet iedereen heeft die locaties altijd tot z’n beschikking. Aks ik voor mezelf spreek, ik zelf in ieder geval niet. Dankzij dit ‘trucje’ zorg je er toch voor dat je een spannende en interessante foto kan maken. Dus kijk snel mee en leer zo ook zelf mooie beelden te maken!

Je kan op verschillende manieren diepte creëren in je foto’s. De eerste tip die ik wil geven om dit resultaat te bereiken is om te kijken naar je diafragma. Als je een spiegelreflex camera hebt dan ken je dit begrip waarschijnlijk wel, zo niet? Dan ga ik je dat uitleggen! Je diafragma zorgt ervoor dat het punt waar op je scherpstelt scherp is en de rest daarvoor of achter wordt dan wazig. Op veel mobieltjes kan je dit nu vaak ook handmatig instellen. Wil je meer diepte? Zorg dan dat het getal zo laag mogelijk is, mijn diafragma staat 9 van de 10 keer op f1.8 of f2.0 .

Op de foto’s hierboven zie je dat je door een object voor je model te zetten en alleen scherp te stellen op je model je diepte creëert doordat de rest op de voor en achtergrond wazig wordt.

Je kunt een object gebruiken voor diepte maar ook je handen kan je gebruiken. Op de foto’s hierboven zijn een aantal manieren te zien waarop ik dat zelf wel eens heb geprobeerd. Wat ook hier weer heel belangrijk is, is waar je op scherpstelt.

Ook door te letten op je compositie kan je zorgen voor scherpte-diepte in je foto’s. Op de foto’s hierboven zie je een paar voorbeelden. Hierbij is het heel belangrijk dat je let op lijnen. Zorg ervoor dat er lijnen zijn die naar je model leiden. Bijvoorbeeld door een hek te gebruiken, dit is toch wel een beetje mijn favoriet. Hierdoor trekt het model gelijk je aandacht doordat je aandacht hier gelijk naar toe wordt gericht.

  

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om wat meer diepte in je foto’s te brengen. Ga eens iets door je knieën en zorg dat je een foto neemt van een wat lager perspectief. Hierdoor zie je meer van de ondergrond op de foto en zal dit een beetje blurry worden en ook je aandacht weer leiden naar je onderwerp. Kijk dus ook niet raar op als ik af en toe even op de grond ga liggen als ik foto’s aan het maken ben. Vervolgens kom jij wel even thuis met een hele gave foto!

Na heel wat voorbeelden later hoop ik dat het een beetje duidelijk is. Het hoeft namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Gewoon lekker aan de gang gaan en oefenen en op een gegeven moment begin je het vanzelf te zien en gaat het automatisch!

Ik spreek jullie snel weer.

Liefs,

Roos