Ze zijn zo mooi en magisch en tegelijkertijd ook zo makkelijk om te maken! Prachtige sunset foto’s. De perfecte achtergrond voor je telefoon of laptop. En ja, ook jij kan ze maken! Het zelf maak ik ze het liefst met mijn camera maar zelfs met je eigen mobieltje kan je dit doen. Hoe dan? Denk je nu zeker. Nou dat ga ik je eens snel vertellen! Zo maak jij ook mooie foto’s van de lucht!

Tijd

Als eerste is het tijdstip voor dit soort foto’s heel erg belangrijk. Midden op de dag zal je nooit zulke mooie foto’s maken als wanneer je dat gaat doen in de avond. Iedereen die iets interesse heeft in fotografie heeft waarschijnlijk wel eens van Golden Hour gehoord. Nou de foto’s die je hierboven ziet zijn gemaakt tijdens het gouden uurtje, de zon gaat dan net onder en de lucht lijkt soms wel licht te geven. Dan kan je erg mooie foto’s maken.

Maar dit kan je ook tijdens Blue Hour. Dit is wanneer de zon net onder is maar het nog niet helemaal licht is. Als je geluk hebt schijnt er nog wat licht op de wolken en krijg je foto’s zoals hieronder.

Een ander mooi tijdstip om foto’s te maken is in de ochtend. Hier ben ik zelf niet zo van omdat ik gewoon niet zo’n vroege vogel ben. Ik heb deze foto’s tijdens de zonsopgang in Zuid-Afrika gemaakt en moet toch wel zeggen dat het de moeite waard was!

Instellingen

De instellingen voor dit soort foto’s zijn ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je niet overbelicht omdat je dan veel gegevens niet meer terug kunt krijgen. Je lucht is je onderwerp en moet dus mooi belicht zijn. De rest maakt niet uit, dit worden contouren en dat is ook juist wat je wilt! Op je telefoon kan je de belichting ook omlaag brengen en kan je dus ook een mooie foto van de lucht maken!

Contour

En nu het gene wat echt leuk is, de contouren creëren! Zoals je ziet doe ik dat het liefst door een persoon voor die mooie lucht te plaatsen. Zorg ervoor dat je beeld interessant wordt. Staat iemand gewoon recht voor de camera dan is dat erg saai omdat je alleen de contouren van die persoon ziet. Mooier is het om dan van de zijkant een foto te maken of door een interessante pose aan te nemen, denk hierbij aan de handen in de lucht. Waar ik zelf helemaal fan van ben is een mooie hairflip (dat was denk ik ook al wel opgevallen).

Bewerken

Tijdens de bewerking kan je hier ook nog heel erg mee spelen. Je kunt ervoor kiezen om je persoon echt alleen als contour neer te zetten dan moet je de schaduwen naar beneden halen. Wil je juist iets meer van de persoon blijven zien haal de schaduwen dan juist naar boven. Ook door je contrast om hoog te gooien kan je de lucht vaak nog meer er uit laten springen.

Deze foto’s halen mijn Instagram meestal niet maar ik ben er wel grote fan van! Misschien toch maar eens vaker doen?

Veel plezier met het maken van jouw lucht foto’s! Vergeet vooral niet om gewoon eens iets anders te proberen, soms lukt het misschien niet en soms heb je het meest geweldige beeld ooit!

Is er nog iets wat ik een keer moet behandelen in een blog? Wat zou jij willen leren of waar ben je nou benieuwd naar als je kijkt naar mijn foto’s? Laat het gerust even weten!

Liefs,

Roos