Vandaag ga ik weer eens gezellig een aantal tips uitdelen. Afgelopen week heb ik weer genoeg mensen op de foto kunnen zetten. Vandaar dat het mij een leuk idee leek om gewoon een aantal tips te geven voor een simpele portret foto. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld en ik weet zeker dat het jou ook gaat lukken!

Deze week had ik vakantie en had dan ook alle tijd om een aantal leuke portretjes te schieten. Met een stel vriendinnen ging ik naar Utrecht om gezellig te gaan shoppen. Natuurlijk werd er ook weer gevraagd of ik mijn camera mee nam. Zo gezegd zo gedaan, liepen we daar in Utrecht met een dure camera in mijn fantastische rugzak (grapje dus).

TIP 1
Zorg voor goed licht. Eerlijk waar licht is alles. Kijk je kunt altijd je flitser aanzetten natuurlijk maar een portretje maak je er vaak niet beter van. Ga lekker naar buiten het licht in en je zult gelijk merken dat je minder moeite hoeft te doen voor een mooie foto.

TIP 2
Luister naar de eisen van de ‘Opdrachtgever’. Heeft iemand eens een leuk idee wees dan vooral niet bang om het niet te proberen. Denk je dat het niks gaat worden en dat jouw kwaliteiten daar niet helemaal liggen daag jezelf dan eens uit. Vertel van te voren dat je niet zeker bent dat het je gaat lukken maar je het altijd even wil proberen. Wie weet heb jij straks een super gave foto!

TIP 3
Wees origineel en probeer eens wat nieuws uit. Heb je een te gek idee stel dit dan zelf ook voor. Een simpele foto voor een witte muur kan (bijna) iedereen maken dus doe eens iets anders. Of zorg er anders in ieder geval voor dat jouw foto voor die witte muur zich onderscheid van de standaard ‘foto voor de witte muur’.

TIP 4
Wees niet bang om jezelf te bemoeien met het model. Zelf heb ik hier ook nog wel eens last van. Als ik maar met bekende ben zet ik iedereen wel goed neer en laat mijn mening er dan ook wel op los. Totdat het iemand is waar ik minder mee om ga dan laat ik de persoon in kwestie zijn gang maar gaan. Vaak zie ik dan ook wel aan mijn foto’s terug, het is niet helemaal naar mijn wens en met een beetje pech ook niet naar de wens van de ‘opdrachtgever’.

TIP 5
Ken je camera. Ga niet met je allereerste spiegelreflex camera voor een shoot op locatie gelijk met allerlei speciale instellingen aan de slag. Bedenk thuis wat je kan en wat lukt zodat je in ieder geval weet hoe je echt mooie foto’s kan maken en niet met lege handen thuis komt. Tuurlijk moet je nog oefen en dat kun je ook prima doen maar zorg dat je altijd ene back-up heb en niet te eigenwijs ben om op zo’n moment gewoon op Automatisch te fotograferen. Ik heb er ook echt wel even over gedaan om al die instellingen goed op elkaar af te kunnen stemmen.

TIP 6
Ga op een de goede hoogte staan. Zit je model gehurkt blijf zelf dan niet rechtop staan maar ga zelf ook door de knieën. Ook wanneer het model wat hoger staat is het mooi als je zelf ook niet te laag zit. Vaak zorgt het er anders voor dat je rare verhoudingen krijgt wat je natuurlijk niet wilt. Soms kan het ook een mooi effect op leveren maar zelf hou ik daar niet zo van.

Of je wat aan deze tips hebt ik zou niet weten maar anders hoop ik in ieder geval dat je de foto’s mooi vond. Binnenkort leek het mij ook leuk om een aantal fotogenieke plekjes te delen en wat uit te leggen over de instellingen van mijn camera als iemand daar oren naar heeft.

Ik geniet in ieder geval nog even van mijn 2 weekjes vakantie (waarvan er 1 al voorbijgevlogen is). Er zullen vast ook nog meer foto’s van deze shoot langs komen. Al is het niet hier dan wel op Eluamakamaka of op mijn Instagram.

Liefs,
Roos